Az I. Magyar Filmhéten láttuk

Kerékgyártó Yvonne: Free Entry

free_entry1.jpgFree Entry (2014). Forgatóköny: Kerékgyártó Yvonne. Operatőr: Pálos Gergely, Becsey Kristóf, Cador Rida, Nagy Zágon. Szereplők: Pusztai Luca, Barta Ágnes, Sándor Péter, Kardos Róbert, Kovács Ádám.

Dokumentumfilm több is készült már története során az 1993 óta fennálló Sziget Fesztiválról (Szigetfilm ’96, Kell egy hét együttlét), sőt fikciós film fontos helyszíneként is feltűnt már (az Egyetleneimben). Kerékgyártó Yvonne három évig készült alkotása, a Free Entry azonban az első nagyjátékfilm, ami teljes egészében a Szigeten játszódik, a Szigetről szól, a Sziget indítja be és bonyolítja benne az eseményeket.

Életeken át

2014.10.01. 01:05

Zomborácz Virág: Utóélet / Pálfi György: Szabadesés

Utóélet (2013) / Szabadesés (2014). Forgatóköny: Zomborácz Virág / Ruttkay Zsófia és Pálfi György. Operatőr: Pohárnok Gergely. Szereplők: Kristóf Márton, Gálffi László, Petrik Andrea, Csákányi Eszter, Gyabronka József, Anger Zsolt / Molnár Piroska, Benedek Miklós, Tenki Réka, Trill Zsolt, Hegedűs D. Géza, Nagy Zsolt. Forgalmazó: Vertigo Média. Bemutató dátuma: 2014. szeptember 11. / 2014. szeptember 25.

utoelet1.jpgMindkét friss magyar, korábban a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon kisebb vagy nagyobb sikert aratott filmbemutató, azaz Zomborácz Virág debütáló nagyjátékfilmje, az Utóélet és Pálfi György Szabadesése is a halál utáni életről és a transzcendensről szól – ilyen vagy olyan mértékben.

A nő a felvevőgéppel

2014.06.26. 18:40

John Maloof és Charlie Siskel: Vivian Maier nyomában

Finding Vivian Maier (2013). Forgatókönyv: John Maloof és Charlie Siskel. Operatőr: John Maloof. Forgalmazó: magyarhangya. Bemutató dátuma: 2014. június 12.


vivian1.jpg2012 őszén a Mai Manó Ház kiállításának köszönhetően a magyar közönség is megismerhette az 1926 és 2009 között élt chicagói dada fotóit, akinek életművét teljesen véletlenül fedezte fel egy amatőr történészként tevékenykedő fiatal ingatlanközvetítő. John Maloof már csak Vivian Maier halála után tudta megismertetni a világgal a hihetetlenül tehetséges utcai fotográfus munkásságát, a rejtélynek azonban most egy szintén általa készített dokumentumfilm segítségével járhatunk utána.

Pokolbeli víg napjaim

2014.05.18. 13:58

Ethan és Joel Coen: Llewyn Davis világa


Inside Llewyn Davis (2013). Forgatókönyv: Joel és Ethan Coen. Operatőr: Bruno Delbonnel. Szereplők: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman, Garrett Hedlund. Forgalmazó: Vertigo Média. Bemutató dátuma: 2014. május 15.llewyn1_kicsi_szoveggel.jpgAz elmúlt években több, önpusztító folkénekesekről szóló darabot is láthattunk: míg az Őrült szív egy alkoholista countrylegenda mocskos megváltásmeséjét, addig a Reflektorfény egy sikeres, ám szintén függő énekesnő mélyrepülését énekelte meg. A Coen fivérek új alkotása, a Llewyn Davis világa azonban hiába választ központi figurájának egy lecsúszott (pontosabban soha fel sem emelkedett) folkénekest, az említett opusok helyett sokkal jobban hasonlít a rendezőpáros életművének tetemes részét jelentő egyéni szerencsétlenségtörténetekre.